måndag 25 november 2013

Gratäng på potatis, jordärtskocka, maskrosrot och trattkantareller.



Ingredienser
12 potatisar
4 små jordärtsskockor
3 maskrosrötter
2 palsternackor
2 morötter
purjolök eller lök
och en stor näve trattkantareller (går att byta ut mot annan svamp)

Skala och skiva tunna skivor av rotfrukterna och rötterna. Häll sedan över 2 dl grädde och lite vatten som kryddas med vitlök, salt, och svartpeppar. Riv lite ost över och grädda i 225 grader ca 45 min -1h.
Servera med lingonsylt, och en sallad. 

Salva


Ingredienser
Ger 6 x 60 ml

67g bivax
1,5 dl olivolja 
1,5 dl solrosolja
eventuellt Eterisk olja för doftsättning


1. Smula ner bivaxet fint i en bunke.2. Ställ bunken i ett varmt vattenbad på spisen och låt bivaxet smälta helt. Obs, rör ej om!3.Tillsätt olivolja och solrosolja (gärna ekologiska oljor) .4. Låt allting smälta helt. 5. Lyft bunken ur badet och rör om tills salvan tjocknar något.6. Tillsätt ev. eterisk olja, tex. 20 droppar lavendel.7. Häll upp på rena torra burkar.


Kastrullen och vispen diskar du enkelt om du först torkar av all salva med hushållspapper, och sen smörjer in redskapen med diskmedel, därefter diska som vanligt.Detta är en ganska stor sats som räcker rätt långt, men passar perfekt om man vill göra flera samtidigt och ge bort. Men om du vill göra salvan för eget bruk, gör en halv sats. Salvan håller i ett halvt år.




Lycka till!

söndag 24 november 2013

Brännässla


Användningsområdena för brännässlan är många. I matlagning kan man ha den i pesto, plättar, soppor, grytor m.m. Man kan även använda den till hudvård, i oljor och i tvål.

Den innehåller c-vitamin, järn, kalcium, fosfor,kisel, mangan och svavel. Den är utmärkt tillskott vid trötthet och järn brist. Men den hjälper också till att läka efter sjukdom eller operation, vid reumatiska besvär, vid njurbesvär, och urinvägsinfektion.


Brännäslan är verkligen en mångsidig växt.


Örtsalt gjort på torkade brännässelfrön, brännässla, persilja och salt.



Egna vitaminpiller som innehåller brännäsla.

Att göra eget te


Att göra eget te är enklare än man tror, och det finns mängder av växter i naturen som blir sagolika teblandningar.


 På hallonblad, rödklöver, nyponrosor, ljungblomma, och smultronblad blir det ett både vackert och gott te.

Roten av stensöta smakar lakrits. Kokar man te på den blir teet sött och gott, med smak av lakrits.

Blåklint blommor smakar inte så värst mycket men är väldigt vackert att ha i en teblandning. Att använda alla sinnen när man njuter av sitt te, förhöjer upplevelsen ytterligare.



Hudvård


Boken som vi skriver kommer att innehålla recept på den dagliga hudvård man använder. Det vill säga hudkräm, tvål, deodorant, örtoljor, salvor, skrubbar m.m. 
Tanken är att med hjälp av recepten i boken kan du med enkla ingredienser göra dina egna kosmetikprodukter. Inga konstiga tillsatser bara naturliga ingredienser.
Med våra recept strävar vi efter att det ska vara enkelt, hälsosamt, miljövänligt och ekonomiskt.
Naturligtvis!